Avdelningar

 

Det finns verkligen två identiska snöflingor

Naturens konstverk: Varför är snöflingor helt symmetriska?

Det finns verkligen två identiska snöflingor wissen.de
När stora vita flingor faller från himlen, blir vi alltid imponerade: både ung och gammal blir facinerad av dess skönhet. Snö, med sina otaliga former, fascinerar oss om och om igen. Snö, en blandning av luft, is och vatten, är helt normalt i vatten. Men det vackra i snöflingorna finns i detaljerna...  

Vid en närmare titt är snöflingor riktiga konstverk skapade av naturen.

De luftiga flingorna består av små, helt symmetriska stjärnor - var och en är helt unik, inga två är identiska. Eller?

På 1700-talet skrev astronomen Johannes Kepler: "Det var separata bitar av is, väldigt platta, mycket polerade och mycket genomskinliga, ungefär lika tjocka som papper ... perfekta 6-sidiga former. Deras 6 sidor var så lika att det var omöjligt för en människa att återskapa något så exakt som detta. "

Mönstret som alla snöflingor har gemensamt är deras 6-sidiga symmetri.

Varje kristall har alltid 6 armar eller sidor. Men varför? Hur skapas en sådan exakt symmetri?

Svaret ligger i det som händer på molekylär nivå vid frysning: vattenmolekylerna är inte platta, utan snarare svagt böjda. Därför blir de till is i vissa vinklar - på ett sätt som skapar kristallernas 6-sidiga symmetri. Det finns dock något annat: en liten iskärna har inte några armar först; den liknar ett 6-sidigt prisma.

Och detta förändras vid fortsatt tillväxt: Kristallens symmetri gör att vattenmolekylerna enkelt samlas på vissa ställen i babykristallen. Det är på dessa ställen som kristallen växer snabbare än vid andra ställen - det bildas gradvis "kanter". Eftersom de höjer sig högre än resten av kristallens yta, samlas allt fler vattenmolekyler vid denna punkt - dessa kanter blir grenar.

Är varje snöflinga verkligen unik?

Men hur ligger det till med den till synes oändliga mångfalden av snöflingor: Är verkligen inte två iskristaller lika? Detta antagande gjordes av bonden och amatörfotografen Wilson Bentley för ungefär 90 år sedan då han observerade och fotograferade under ett mikroskop. År 1922 skrev han: "Varje snöflinga har en oändlig skönhet som blir ännu större genom att kunskapen om att observatören sannolikt aldrig kommer att hitta en som liknar en annan." Bentley tog minst 5000 foton under sin livstid.

Under många år, mycket på grund av dessa bilder, trodde man att inga snöflingor var identiska. Därför var det ännu mer förvånande när Nancy Knight, en forskare från National Center for Atmospheric Research i Colorado, år 1988 upptäckte 2 helt identiska snökristaller.

Det här verkar ha skingrat föreställningen om att alla snöflingor är unika.

Men när man tittar närmare på det på en nivå av atomer och kristallgaller, så finns det fortfarande klara skillnader mellan till synes liknande iskristaller. Det finns små defekter i varje kristall, och sannolikheten för att det finns samma slags defekter i två iskristaller av mer än 100 miljoner vattenmolekyler är extremt liten.

Källa: wissen.de

Tillbaka
  • Johann Grander Sen.

    (1930 - 2012)

    "Mikrovågor stör jordens naturliga vibrationer."

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till intressant information.

Integritetspolicy

×